🤲 ΤτΕ: Υψηλή κερδοφορία για τις ελληνικές επιχειρήσεις
👉 Η ανάπτυξη προβλέπεται να συνεχιστεί το 2025 με ρυθμό 2,3%, στηριζόμενη σε κατανάλωση και επενδύσεις, παρά τις παγκόσμιες αβεβαιότητες
Την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος επί της παρούσης αλλά και την κατάσταση και την πορεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων περιγράφει η νέα έκθεση της ΤτΕ. Το 2024 οι ελληνικές επιχειρήσεις κατέγραψαν αυξημένα έσοδα σε σχέση με το 2023 κατά 4,1%. Η μεικτή κερδοφορία αυξήθηκε κατά 2,5% και το καθαρό λειτουργικό πλεόνασμα κατά 1,4%.
Το μερίδιο καθαρού κέρδους (ο λόγος του καθαρού λειτουργικού πλεονάσματος προς την καθαρή προστιθέμενη αξία) διαμορφώθηκε σε 29,4%, έναντι 30,7% το 2023, παραμένοντας «σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της προ της πανδημίας τριετίας 2017-2019 (24,3%)» αναφέρεται.
Στις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις αναφέρεται πως σχετίζονται κυρίως με την αβεβαιότητα που προκαλείται από τη νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ και τα αντίμετρα. Αφορούν πιθανή διατάραξη στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, μείωση των εμπορικών ροών και των επενδύσεων, ενδεχόμενη αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ηπιότερες συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών είναι χαμηλό και η συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας είναι σχετικά περιορισμένη.
Εμμεσες επιπτώσεις αναμένεται να διαμορφωθούν στον βαθμό που η επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου επηρεάσει βασικές ευρωπαϊκές αγορές και μειωθεί η ζήτηση για εξαγωγές ή αν περιορίσει τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Ως αντίβαρο, η υλοποίηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας.
Τι αναφέρει για τις τράπεζες
Η Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επισημαίνει πως το 2024 οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν περαιτέρω τα θεμελιώδη μεγέθη τους, ενισχύοντας σημαντικά την κερδοφορία και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, διατηρώντας τη ρευστότητα σε υψηλό επίπεδο και βελτιώνοντας περαιτέρω την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους.
Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ελληνικού τραπεζικού τομέα είναι αδιαμφισβήτητη, επισημαίνεται. Το 2024 οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη έπειτα από φόρους και διακοπτόμενες δραστηριότητες ύψους 4,4 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 3,8 δισ. ευρώ το 2023. Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 ratio – CET1 ratio) σε ενοποιημένη βάση αυξήθηκε σε 15,9% τον Δεκέμβριο του 2024 και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (Total Capital Ratio – TCR) σε 19,7% και πλέον ανέρχονται στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο στην Τραπεζική Ενωση.
Οι προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα παραμένουν ευνοϊκές. Ωστόσο, η διαφαινόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ, καθώς και ενδεχόμενη απότομη ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων, θα μπορούσαν να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και η συνδυαστική εφαρμογή της μικροπροληπτικής εποπτείας και της μακροπροληπτικής πολιτικής καθίσταται αναγκαία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, επισημαίνεται.
Για την ελληνική οικονομία προβλέπεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2025 με ικανοποιητικό ρυθμό, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ (στο 2,3%). Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης, ενώ η συμβολή του εξωτερικού τομέα εκτιμάται ότι θα είναι ουδέτερη. Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές προϊόντων από την Ε.Ε. αναμένεται να έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο (το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ είναι περίπου 5%).
«Αποβολή» σε έργα με καθυστερήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης
Με εξόδους εμβληματικών έργων, που θα βρουν στέγη στο ΕΣΠΑ ή σε εθνικά κονδύλια, ολοκληρώθηκε η αποστολή του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες, με στόχο να μη χαθούν έργα έως το… τέλος χρόνου, που είναι και ο επόμενος μεγάλος πονοκέφαλος. Επίσημα τελειώνει ο χρόνος στα μέσα του 2026, αλλά αναθερμαίνονται οι ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για παράταση 12-18 μηνών.
Η Ελλάδα δεν ζητά παράταση για λόγους τακτικής, περιμένοντας να γίνουν «λαγοί» κράτη με πολύ κακές επιδόσεις. Θετικοί είναι και οι θεσμοί για να μη χρεωθούν την αποτυχία. Ωστόσο, υπάρχει ο γερμανικός άξονας, του οποίου οι προθέσεις μερικώς μόνο έχουν αποκαλυφθεί. Εως ότου λοιπόν υπάρξει «φως» στο θέμα χρόνος, η κρατική μηχανή θα επιχειρήσει να διαχειριστεί έναν πρωτόγνωρο όγκο έργων και επιδοτήσεων.
Το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης αυξάνει δράσεις για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση, περικόπτει άλλες, αλλά και δίνει… αποβολές σε έργα που δεν θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2026. Η πιο ηχηρή έξοδος είναι η αναβάθμιση των επτά Canadair που μεταφέρεται στο ΕΣΠΑ, κάτι που συνιστά έμμεση παραδοχή πως μετά το καλοκαίρι του 2026 θα συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης. Επίσης, τα ηλεκτρικά λεωφορεία αντικαθιστούν τις δράσεις για τα οράσινα Ταξί και το Φορτίζω Παντού, που «βγαίνουν». Εργα όπως η κατασκευή του φράγματος Αλμωπαίου, για το οποίο ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, επίσης θα καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
#NpgHoldingsTeam #NPG2025